Miten yhdistää työ ja matkailu?
Elämä on lyhyt ja maailmaa nähtävänä rajattomasti. Miten ihmeessä työnteon ja matkailun voi yhdistää? Olen itse herännyt kuin vaivihkaa uuteen diginomadin elämäntyyliini viimeisen vuoden tai kahden aikana. Ensimmäistä kertaa oma elämäntilanteeni on mahdollistanut sen, että olen pystynyt matkailemaan enemmän, ja samaan aikaan myös työni yrittäjänä on mahdollistanut työn tekemisen mistä tahansa päin maailmaa.
Diginomadius yhdistää työnteon ja arjen siirtämisen vaikka toiselle puolelle maailmaa. Tässä tekstissä kerron sinulle parhaat vinkkini työn ja maailmalla seikkailun yhdistämiseen (ja siihen, kuinka se ei ole niin kallista, kuin luullaan)!
Mikä ihmeen diginomadius?
Diginomadilla, eli ”digital nomadilla”, tarkoitetaan usein henkilöä, joka työskentelee etänä ja hyödyntää työssään sellaista teknologiaa, jolla mistä tahansa päin maailmaa työskentely on mahdollista. Diginomadit eivät ole sidottuja yhteen paikkaan, vaan matkustavat paikasta toiseen ja yhdistävät työnteon matkailuun luovalla tavalla.
Diginomadit ovat usein yrittäjiä, freelancereita tai 100 % etätyöntekijöitä, ja useimmat meistä tarvitsevat työvälineekseen vain läppärin. Niin minäkin – pystyn tällä hetkellä hoitamaan lähes kaikki työni yrittäjänä täysin etänä, ja mukaan tarvitsen vain läppärin, kännykän, internet-yhteyden ja kevyet podcast-välineet.
Digital nomad -ilmiö on kasvanut viime vuosina niin merkittävän suureksi (erityisesti koronan jälkeen ja etätyöboomin startattua), että ympäri maailmaa on syntynyt erilaisia diginomadien yhteisöjä, heille tarkoitettuja hostelleja, cowork-toimistoja ja kahviloita, joihin diginomadit ovat tervetulleita työskentelemään. Itsekin olen maailmaa matkatessani tutustunut tällaisiin paikkoihin ja usein ihastunut ikihyviksi!
Jokaista diginomadia yhdistää varmastikin arvostus joustavuutta, vapautta, maailmanmatkaamista ja omaa intohimotyötä kohtaan. Ja välillä joustavuutta ja pitkää pinnaa tässä hommassa tarvitaankin – odottakaas kun kerron!
Parhaat vinkit työn ja matkustamisen yhdistämiseen
Minulta kysytään usein epäillen, miten ihan oikeasti onnistuu yhdistää työ ja matkustelu. Malttaako matkalla oikeasti tehdä töitä? Entäs työergonomia ja nettiyhteys? Kaipaatko kotia? Miten sinulla riittävät rahat matkusteluun? Näihin minulla on nyt vastaukset ja vinkit takataskussani!
1. Majoituspaikan ja työtilan miettiminen huolella. Mikäli tarkoituksena on tehdä töitä suoraan majoituspaikasta, kannattaa sen valintaan käyttää hieman enemmän aikaa. Millaiset olosuhteet majapaikassa on läppärin näpyttämiseen? Onko majapaikassa hyvä nettiyhteys? Onko paikka sellainen, että realistisesti siellä mahtuu elämään ja työskentelemään?
Pitkäaikaista majoitusta kannattaa katsoa ja tiedustella AirBnB:stä tai jopa paikallisilta vuokrausfirmoilta. Facebookissa on myös paljon erilaisia (jopa suomalaisten ylläpitämiä) ryhmiä pitkäaikaisvuokraukseen ulkomailla. Kannattaa etsiä niitä kohdemaakohtaisesti.
2. Coworking-mahdollisuudet tuovat vapautta majoituksen valintaan. Majapaikan valintaan vapautta tuo se, mikäli työskentely onnistuu matkakohteessa esimerkiksi coworking-toimistossa tai vaikkapa työskentelyä varten tarkoitetussa kahvilassa. Esimerkiksi Portugalista näitä löytyy paljon! Maailmalla on myös suoraan diginomadeille tarkoitettuja majoitusvaihtoehtoja, joissa hostellinomaisessa majoituksessa työskentelylle on varattu hyviä yhteisiä tiloja. Tällaisissa paikoissa parasta on tietysti muihin diginomadeihin tutustuminen!
3. Siirtymät ja matkustuspäivät. Lennot sekä juna- ja bussimatkat kannattaa suunnitella sellaisille päiville, jolloin työskentelyn ei tarvitse olla niin intensiivistä, tai kun päivä on esimerkiksi täysin palaverivapaa. Mikään ei ole inhottavampaa kuin säätää nettiyhteyden kanssa Italian serpentiiniteillä hurjastelevassa bussissa!
4. Tasapaino työn ja matkailun välillä. Matkakohteessa ollessa uusien asioiden tutkiminen saattaa tietysti kiinnostaa työntekoa enemmän. Tai joskus toisinpäin – työtä tuntuu olevan niin paljon, ettei ympäristöä tunnu ehtivän tutkiskella tarpeeksi. Diginomadin ikuinen dilemma onkin työn ja vapaa-ajan yhdistäminen. Itse olen ratkaissut pulman tekemällä töitä hieman vähemmän kuin Suomi-arjessa normaalisti tekisin. Myös pitkään yhdessä paikassa pysyminen antaa aikaa ympäristön tutkiskelulle eikä luo painetta töiden kanssa kiiruhtamiseen.
5. Suunnittelu. Tasapainoon työn ja lomailun välillä johtaa myös hyvä suunnittelu. Millainen aikaero kohdemaiden välillä on? Minä päivinä voin osallistua etäpalavereihin? Millaisia projekteja ylipäänsä otan vastaan – mahdollistavatko työtehtävät diginomadin elämäntyylin, vai luovatko ne stressiä mahdottomuudellaan?
Itse olen suunnitellut kalenterini niin, että en sovi palavereita lainkaan perjantaille enkä maanantaille. Silloin aikaa jää siirtymiin, työtehtäviin keskittymiseen ja matkakohteen tutkiskeluun aina pitkän viikonlopun verran.
6. Muut diginomadit ja uudet verkostot. Parhaat vinkit saa ehdottomasti muilta diginomadeilta. Kannattaa siis rohkeasti verkostoitua esimerkiksi cowork-tiloissa, kahviloissa, hostelleissa tai sosiaalisessa mediassa.
7. Kulujen minimoiminen. Paljonko diginomadin elämä maksaa? Tätä kysytään minulta paljon, ja voin ilokseni vastata, että diginomadin elämäntyylin ei tarvitse maksaa paljon – itse asiassa päinvastoin. Omia asumiskuluja kannattaa miettiä; voisiko esimerkiksi oman kodin laittaa alivuokralle matkan ajaksi, jotta vuokrakuluja ei tarvitse maksaa kahteen paikkaan? Myös muita juoksevia kuluja kannattaa tarkastella; voiko matkan ajaksi tauottaa oman kuntosalijäsenyyden tai suoratoistopalvelut?
Yleensä kohdemaassa asuminen, ulkona syöminen, ruokakauppaostokset, harrastukset ja tekemiset ovat halvempia kuin Suomessa, joten diginomadin elämäntyylillä voi jopa säästää rahaa.
Lentoja kannattaa katsoa joustavasti sellaisille päiville ja ajankohdille, jolloin ne eivät ole ruuhkautuneet, ja vältellä esim. loma-aikoina lentämistä. Lentää voi myös välilaskun kanssa kahdella erillisellä lennolla ja siten muodostaa lennoista halvemman kokonaisuuden. Ja kukapa estää matkailun Euroopassa vaikkapa täysin teitä ja rautateitä pitkin!
8. Haasteisiin varautuminen. Ikävä kyllä, haasteitakin diginomadismissa riittää. Sanoisin, että suurimman osan haasteista voi kampittaa ihan maalaisjärjellä: esimerkiksi aikaeron ja verkkoyhteysasiat voi selvitellä hyvin etukäteen. Kannattaa myös huolehtia matkavakuutuksesta äkillisen sairastumisen varalta sekä vakuuttaa omat työskentelyvälineet varkauksien takia. Työskentelyyn tarvittavia tiedostoja kannattaa puolestaan säilyttää pilvipalvelussa, jotta ne saa tarvittaessa auki muullakin, kuin omalla läppärillä.
Ja tiedättekö mitä – aivan kaikista haasteista kyllä selviää!
9. Selvitä kohdemaan käytännöt! Muista ennen matkustamistasi selvittää kohdemaan käytännöt viisumeista, oleskeluluvista sekä siitä, kuinka kauan maassa saa oleskella tehden etätöitä, ja milloin työnteosta mahdollisesti joutuu maksamaan veroa kohdemaahan.
Mitä diginomadius on minulle antanut?
Diginomadius tuntuu antaneen minulle kaiken sen, mitä itse olen juuri nyt. Vapauden yrittää ja toteuttaa intohimotyötäni ja samalla matkustaa ympäri maailmaa. Se on tuonut elämääni upeita ja samanhenkisiä uusia ihmisiä sekä paljon oppia omasta itsestäni. Se on näyttänyt minulle maailmaa ja perehdyttänyt uusiin, kauniisiin kulttuureihin. Se on tartuttanut minuun hiljalleen Italian kielen ja tehnyt siitä maasta minulle toisen kodin. Se on antanut iloa ja surua – ja taatusti tarinoita, joilla vanhainkodissa höpisen muut kyllästymiseen asti.
Diginomadius on antanut ajatuksen siitä, että arki on ihanaa, yllätyksellistä ja elämäntäyteistä. Loman ja arjen rajat ovat hämärtyneet, enkä todellakaan odota enää viikonloppua tai kesälomaa elääkseni täysillä.
Ikävä kyllä maailmalla on aina ikävä kotiin – mutta myös kotona on aina ikävä maailmalle. Ikävän kanssa oppii elämään: maailmalla seurana ovat uudet ihmiset ja upeat kokemukset, kotona puolestaan rakkaat ystävät ja perhe. On niin valtavasti asioita, joista olla kiitollinen.
Terveydellä,
Saara